ile szynka może być w lodówce zanim straci ważność

Ile szynka może być w lodówce? Sprawdź, co ma wpływ na jej świeżość

Nie wiesz, ile szynka może być w lodówce? To istotna informacja, bo od niej zależy twoje zdrowie. Odpowiednie przechowywanie szynki jest istotne, aby zachowała ona swoją świeżość. Przeczytaj artykuł i zdobądź potrzebne informacje!

Ile szynka może być w lodówce? Ważna informacja

Przyjmuje się, że szynka w lodówce, której temperatura wynosi od 2 do 7 stopni, może leżeć ok. 2-3 dni. Są to jedynie szacunkowe obliczenia, ponieważ wiele zależy od sposobu rodzaju mięsa, sposobu przechowywania i chłodzenia urządzenia.

Co wpływa na świeżość szynki w lodówce?

Trwałość szynki zależy od jej rodzaju, sposobu przechowywania i temperatury lodówki. Jeśli weźmiesz pod uwagę te kwestie, przedłużysz ważność swoich produktów mięsnych i nie będziesz martwił się o ich świeżość.

Rodzaj szynki

Kupując szynkę krojoną i w kawałku, zauważysz, że ta pierwsza psuje się znacznie szybciej. Powodem jest większy dostęp do powietrza, które przyspiesza psucie się mięsa. Najlepiej jest kupować taką ilość mięsa, którą zdoła się zjeść przez 3 dni. Jeśli jednak decydujesz się na większe zakupy – wybierz wędlinę w całości.

Jeśli zależy ci na długiej przydatności do spożycia, postaw na wędliny wędzone. Takie wyroby jak kabanosy i kiełbasy mogą utrzymać świeżość nawet do 10 dni. W przypadku szynek suszonych termin ich świeżości dodatkowo się wydłuża, nawet do 3 tygodni

Wpływ na trwałość tych produktów ma wpływ sposób obróbki mięsa. Tradycyjna szynka gotowana zawiera w sobie dużo wody, która wpływa na proces rozkładu. Z kolei wyroby suszone są pozbawione wilgoci, dzięki czemu mogą stać w lodówce znacznie dłużej. 

Tak jest w przypadku szynek włoskich, które najczęściej określa się jako długodojrzewające. Tego typu mięso poddawane jest różnym obróbkom, między innymi soleniu i długiemu leżakowaniu, co wpływa na jego konserwację. Jeśli chcesz skosztować tych wyjątkowych wędlin, wejdź na https://kuchnia-wloska.com.pl/category/szynka-parmenska-i-wedliny. Znajdziesz tam oryginalne włoskie wyroby z gwarancją długiej świeżości. 

Dobrym wyborem, jeśli zależy ci na trwałości szynki, są też te pakowane próżniowo. Takie mięso możesz przechowywać nawet do 2 tygodni.

ile szynka może być w lodówce zapakowana w papier
Włoskie szynki długodojrzewające słyną ze swojego wyjątkowego smaku i odporności na zepsucie.

Sposób przechowywania

Oprócz rodzaju mięsa, na trwałość szynki wpływ ma sposób jej przechowywania. Zdecydowanie odradza się trzymania jej w plastikowej siatce, ponieważ wilgoć w połączeniu z brakiem do powietrza może przyspieszyć proces gnilny produktu. Zdecydowanie lepszym pomysłem będzie wybór plastikowych pojemników ze szczelnym zamknięciem. Równie dobrze możesz owinąć wędlinę w pergamin

Temperatura

W większości mięso i wędliny powinny być przechowywane w chłodzie, czyli najlepiej od 2 do 7 stopni Celsjusza, choć lepiej trzymać się tych niższych wartości. Tego typu produkty najlepiej trzymać na środkowej półce urządzenia, gdzie wahanie temperatur jest najmniejsze. 

W przypadku wyrobów długodojrzewających trzymanie w lodówce nie zawsze jest konieczne, co nie znaczy, że odradzane. Ważne jest, aby temperatura miejsca przechowywania wynosiła ok. 4-6 stopni.

Krótkie podsumowanie

Sposób przechowywania szynki jest bardzo ważny, ponieważ zjedzenie zepsutego mięsa stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia. Najlepiej, jeśli będziesz kupował niewielkie ilości, które zjesz w ciągu 3 dni. Jeśli jednak zależy ci na większej trwałości produktów – wybierz szynki wędzone, suszone lub pakowane hermetycznie. Zwróć też uwagę na to, w czym znajdują się twoje wędliny.