Włoskie sery na desce serów

Jakie sery na deskę serów wybrać do hotelowej restauracji?

Pyszna i szybka do przygotowania przekąska, to podstawa w hotelowych restauracjach. Dlatego niezależnie od tego, czy jest to miejsce z włoskim klimatem, czy też nie, w menu powinna znaleźć się deska włoskich serów. Idealna na przyjęcia okolicznościowe, imprezy, a także na romantyczny wieczór we dwoje w hotelowym pokoju. 

Jakie sery na deskę serów powinieneś wybrać? W tym artykule przedstawię Ci kilka włoskich propozycji, które powinny znaleźć się w hotelowej restauracji. 

Jakie sery na deskę serów i czym to właściwie jest?

Zanim przejdziemy do konkretnych gatunków serów, warto bliżej zapoznać się z tą przekąską. Jak możesz domyślać się z nazwy, jest to deska – najczęściej wykonana z drewna – na której poukładane są różne rodzaje serów. Najpopularniejsze są sery włoskie. Wszystkie pokrojone w plasterki lub trójkąciki. Czasami podawane są w większych kawałkach, które gość może samodzielnie pokroić za pomocą specjalnych nożyków. Jeśli szukasz prawdziwych serów prosto z Italii, odwiedź https://kuchnia-wloska.com.pl/category/parmezan-i-sery i zapoznaj się z dostępnymi produktami.

Jednak to nie wszystko. Deska serów musi posiadać wypełnienie. Sprawdzi się tutaj prawdziwa włoska wędlina, oliwki, pomidorki koktajlowe, rukola, winogrona, orzechy włoskie lub laskowe. Z dodatkami można eksperymentować (ale nie za bardzo ;)). Warto jednak postawić na tradycyjne składniki. 

Jakie sery do deski serów? Pecorino peperoncino 

Ser pochodzący z Sycylii. Jest wytwarzany z mleka owczego i ma miękką i delikatną konsystencję. Biały ser doprawiony jest ostro włoską papryczką peperoncino, dzięki temu ma wyjątkowy smak i idealnie łączy się z innymi gatunkami na desce. Przenieś swoich gości do słonecznej Toskanii i wybierz ten produkt do deski serów. 

Miękki i pyszny ser mozzarella

Czas na prawdziwy klasyk, bez którego deska serów nie może się obejść. Mozzarella to miękki i biały ser, który wywodzi się z Włoch, a dokładnie z regionu Kampania. Ma delikatny smak, który w połączeniu z ostrzejszymi i twardszymi serami sprawdzi się doskonale. Można go podawać z przyprawami lub bez. 

Gorgonzola, czyli włoski ser pleśniowy 

Jakie sery na deskę serów jeszcze wybrać? Na pewno pleśniowe. Włoska gorgonzola sprawdzi się tutaj doskonale. Produkowana jest z mleka krowiego i pochodzi z północy Włoch. Ma miękką konsystencję i słomkowy kolor. Na powierzchni widać niebiesko-zieloną pleśń. Smak różni się w zależności od dojrzałości. Młode sery są kremowe, natomiast dojrzałe mają ostry i pikantny smak. 

Parmigiano Reggiano – popularny parmezan 

Większość osób nie wyobraża sobie deski serów bez jednego z najbardziej popularnych gatunków – parmezanu. Jest to twardy ser, który ma wyrazisty i ostry smak. Podczas krojenia go w kostkę lub plastry, trzeba uważać, ponieważ ma kruchą strukturę. 

Deska serów – jakie sery jeszcze wybrać? Ricottę 

Kolejna propozycja to ricotta. Ma lekko słodko-kwaśny smak, a jej struktura jest kremowa i delikatna. Trzeba kroić ją powoli i ostrożnie. Najlepiej przygotować wykałaczki, które pozwolą go “przetransportować” z deski do ust, bez pobrudzenia sobie palców. 

Oryginalny wybór, czyli owczy ser truflowy (Pecorino al Tartufo) 

Chcesz do swojej deski dorzucić wyjątkowy i niepowtarzalny smak? Wybierz owczy ser truflowy, który wytwarza się z mleka owczego i dodaje kawałki czarnej trufli. Ten gatunek jest miękki, delikatny i rozpływa się w ustach. Pecorino al Tartufo najlepiej smakuje sam, dlatego idealnie sprawdzi się na desce serów, którą przygotujesz dla swoich gości. Charakterystyczny i wyczuwalny smak trufli na pewno przypadnie do gustu wielu osobom. 

Jak prawidłowo kroić sery na deskę serów? 

  • małe serki – należy pokroić na pół lub w ćwiartki. 
  • okrągłe sery – najlepiej pokroić jak tort i plastry ładnie położyć na desce. 
  • sery trójkątne – zawsze krój od środka do skórki. 

Pamiętaj, że każdy kawałek powinien posiadać środek oraz skórkę. Dzięki temu gość w hotelu, który zamówił tę przekąskę, będzie mógł w pełni poznać smak wszystkich włoskich serów.

Możesz także położyć większy kawałek sera i do zestawu dodać odpowiednie noże – dostosowane do ich twardości. Pozwolą na samodzielne pokrojenie przekąsek. 

Jeśli chodzi o ułożenie, to możesz położyć przygotowane produkty bezpośrednio na desce lub w miseczkach. Dodatkowe składniki, które wymieniłam na samym początku artykułu, należy położyć dookoła serów. 

Jak dobrać dodatki do deski serów?

Dobrze skomponowana deska serów to nie tylko wyselekcjonowane rodzaje sera, ale także odpowiednio dobrane dodatki, które podkreślą ich smak i stworzą harmonijną całość. 

Owoce są jednym z najpopularniejszych wyborów. Najczęściej wybiera się świeże winogrona, figi czy jabłka, które dodają naturalnej słodyczy i chrupkości. Z kolei suszone morele, śliwki czy daktyle wnoszą intensywniejszy aromat. 

Nie można zapomnieć oczywiście o orzechach. Włoskie, laskowe czy migdały świetnie komponują się z serami pleśniowymi i dojrzewającymi.

Konfitury i miód to kolejna grupa dodatków, które idealnie podkreślają wyraziste nuty smakowe. Konfitura z fig, żurawiny czy malin dodaje słodko-kwaśnego akcentu, podczas gdy miód doskonale uzupełnia sery dojrzewające, takie jak parmezan czy pecorino. 

Warto również zadbać o odpowiednie pieczywo. Cienkie grzanki, chrupiące bagietki czy delikatne krakersy są idealną bazą do serowych przekąsek.

Teraz już wiesz, jakie sery na deskę serów powinieneś wybrać, aby przenieść gości hotelu do słonecznej Italii. Wystarczy postawić na odpowiednie gatunki i pięknie je skomponować z innymi dodatkami, które są niezbędne do stworzenia wyjątkowej przekąski. W hotelowym menu wypunktuj dokładnie, jakie gatunki znajdują się na konkretnej desce. To pomoże wybrać opcję, która im najlepiej odpowiada.