Jakie sztućce do restauracji hotelowej wybrać?
Jakie sztućce do restauracji wybrać, by zrobić dobre wrażenie na każdym z gości hotelu? Mogłoby się wydawać, że dobór sztućców to marginalny szczegół, pamiętaj jednak, że o doświadczeniu pobytu decydują właśnie najdrobniejsze detale. Zadbany, dopracowany komplet sztućców przy każdym posiłku przypomni gościom, że w Twoim hotelu nie ma miejsca na półśrodki. Przeczytaj!
Standaryzacja sztućców
Istotną kwestią doboru sztućców jest dbanie o to, by wszystkie pochodziły z jednego kompletu. Raczej żaden gość nie będzie się zastanawiał, ile g ma łyżka, by potrzebować standaryzacji. Jednakże, to kwestia estetyczna. Sztućce z różnych kompletów sprawiają chaotyczne wrażenie, jak gdyby zostały pozbierane z kilku pogubionych zestawów. W restauracji hotelowej powinien panować całkowity porządek.
Jakie sztućce do restauracji pod względem wzornictwa?
To zależy od charakteru hotelu i serwowanej w nim kuchni. Jeżeli prowadzisz klimatyczny pensjonat czy agroturystykę, mile widziane będą sztućce ze zdobieniami, podobne do tych, które wiele osób ma w domu – nieformalne, na luzie. Dzięki nim goście poczują się jeszcze bardziej jak u siebie.
Z kolei hotel o bardziej eleganckim wizerunku powinien zaopatrzyć restaurację w sztućce nowoczesne, proste, bez żadnych ozdobników. Taki minimalizm będzie mile widziany zarówno przez klientów biznesowych, jak i prywatne osoby oczekujące szykownych detali.
Sztućce powinny pasować do ogólnego stylu wnętrza restauracji. Jeśli wnętrze jest nowoczesne i minimalistyczne, warto wybrać sztućce o prostej formie. Jeśli natomiast wnętrze jest bogato zdobione, można wybrać widowiskową ornamentykę.
Trwały i estetyczny materiał wykonania
Wybierz sztućce restauracyjne wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej, najlepiej 18/10. Stal nierdzewna jest bardzo wytrzymała – niestraszne jej częste czyszczenie, nacisk, upadki i inne codzienne problemy hotelowej kuchni. Jak sama nazwa wskazuje, nie dotyka jej korozja, toteż inwestycja w stalowe sztućce zwróci się w długoletniej perspektywie. Stal jest również bardzo elegancka – wyglądem dobrze imituje prawdziwe srebro.
Standardowy rozmiar sztućców
Bardzo głęboka łyżka do zupy, nieprzeciętnie krótki widelec, wyjątkowo malutkie łyżeczki… To nie jest wygodne! Sztućce restauracyjne mają dopasowywać się do przyzwyczajeń gości. Zamiast więc na oryginalność form, postaw na kompletną przeciętność – bo przecież nikt nie chce się irytować podczas spożywania posiłku. O przykuwanie wzroku może zadbać zdobienie i blask perfekcyjnie czystego metalu.
Sztućce restauracyjne wypolerowane na błysk
Sztućce po myciu należy każdorazowo wypolerować. Najlepiej używać do tego ściereczki z mikrofibry. Każdy element zastawy wychodzący na salę restauracji musi być perfekcyjnie czysty, błyszczący – zacieki od razu zostają zinterpretowane przez gości jako brak higieny.
Nie zapomnij o żadnym rodzaju!
W hotelowej restauracji dzieje się dużo, a Ty musisz być o pięć kroków przed wszystkimi potrzebami gości. Jakie sztućce do restauracji absolutnie muszą być do dyspozycji?
- łyżki stołowe
- łyżeczki
- klasyczne widelce
- noże stołowe
- noże do masła
- nożyki do owoców
- długie łyżeczki do koktajli i kaw
- dwuzębowe widelce do nakładania wędlin
- małe łyżeczki przeznaczone do nabierania smarowideł,
- ostre noże z zaostrzonym końcem, których można użyć np. do krojenia mięsa
- widelczyki deserowe z zaokrąglonymi końcówkami
- łyżki do sosów
- komplety bezpiecznych sztućców dla dzieci.
Restauracja o wyższym standardzie, gdzie podaje się wyszukane potrawy, będzie wymagała oczywiście doposażenia w pałeczki, noże do ryb, widelczyki do serów czy noże do steków. Przemyśl kwestię zagwarantowani odpowiednich sztućców jeszcze zanim wprowadzisz do menu wybrane dania.
To, jakie sztućce do restauracji wybierzesz, ma znaczenie dla gości zwracających uwagę na detale. A zwracają ją! Dopasuj identyczne sztućce restauracyjne zgodne z charakterem ośrodka jak i samej restauracji. Postaw na praktyczną, estetyczną stal nierdzewną 18/10, a komplet posłuży przez wiele lat. Zadbaj o komplet ściereczek z mikrofibry, by zawsze było czym doskonale wypolerować każdy element. Wreszcie – róznorodność elementów! Jeśli gość zażyczy sobie ostrzejszego noża, taki właśnie powinien być do jego dyspozycji.