Artykuł sponsorowany
Makaron włoski – rodzaje, których nie może zabraknąć w hotelowej restauracji
Kuchnia włoska słynie z bogactwa smaków, aromatycznych przypraw i przede wszystkim – makaronu. To włoskie danie stało się symbolem kulinarnego włoskiego świata, a różnorodność rodzajów sprawia, że każdy może znaleźć coś dla siebie.
Dla hotelowej restauracji, która chce zaoferować autentyczne włoskie doznania, wybór odpowiednich rodzajów makaronu jest niezwykle istotny. Dlatego też wybierając produkty, z których przygotujesz przepyszne dania, musisz postawić na wysokiej klasy makaron włoski. Rodzaje produktów, których nie może zabraknąć? Czytaj dalej!
Dlaczego właśnie włoski makaron?
Makarony włoskie znane są ze swojego niepowtarzalnego smaku i aromatu. Wytwarzane tradycyjnymi metodami w połączeniu z wysokiej klasy składnikami zapewniają niesamowite doznania. Co więcej, są proste w przygotowaniu i w krótkim czasie możesz zaserwować unikalne danie gościom.
Co więcej, włoski makaron oferuje bogactwo kształtów i tekstur. Pozwala to na kreatywne komponowanie dań. Możesz łączyć je z różnymi sosami i składnikami. To sprawia, że każde danie w kuchni hotelowej przygotowane z makaronem ze słonecznej Italii będzie autentyczne i zapewni satysfakcję gościom.
1. Klasyka na talerzu – spaghetti
Spaghetti to rodzaj makaronu, którego nie może zabraknąć w żadnej restauracji, która chce być znana ze swoich niesamowitych włoskich potraw. Długi i cienki makaron podaje się zarówno z sosem pomidorowym, jak i śmietanowym. Idealnie pasuje do carbonary i bolognese – to właśnie te dwa rodzaje nadają prawdziwego włoskiego charakteru daniom. Można go także połączyć z innymi ciekawymi dodatkami. Pamiętaj jednak, aby w menu ograniczyć się do max kilku pozycji.
Wielu gości, którzy wybierają się na potrawę włoską szukają właśnie spaghetti. Jest to konieczna pozycja w menu hotelowej restauracji.
2. Penne – pochłonięte w sosie rurki
Penne to kolejny makaron, bez którego żadna hotelowe restauracja nie może się obejść. Jeśli nie spaghetti to penne będzie drugim najczęściej wybieranym rodzajem makaronu przez gości. Jest w kształcie rurek i zazwyczaj zakończony jest ukośnym przecięciem. Z racji swojego kształtu bardzo dobrze wchłania sos, co sprawia, że dania są jeszcze bardziej aromatyczne i przepełnione smakiem w każdym gryzie.
Doskonale nada się do potraw na bazie sosu z pomidorów, pesto czy śmietany.
3. Makaron włoski – rodzaje w kształcie płaskiej wstążki, czyli tagliatelle
Kolejnym popularnym makaronem do hotelowej restauracji jest tagliatelle. Jest to płaski produkty w kształcie wstążki, który doskonale komponuje się z gęstymi sosami. W menu warto podać ten rodzaj makaronu w połączeniu z sosem mięsnym lub śmietanowym.
Takie dania są idealne dla osób, które kochają delikatne ale i pełne smaku połączenia. Dodaj kilka pozycji potraw włoskich właśnie z tym makaronem. Warto wybrać kilka rodzajów, aby dać swoim gościom szeroki wybór. Dzięki temu każdy znajdzie coś idealnego dla siebie.
4. Ravioli – małe włoskie pierożki
Ravioli jest znane ze swojej charakterystycznej formy. Na pewno nie pomylisz ich z żadnym innym makaronem. Wygląda, jak mała poduszeczka – wykonana jest z dwóch kawałków ciasta, które w środku mają farsz i są pięknie zamknięte z każdej strony. Nadzienie może zawierać mięso, ser, warzywa oraz wiele innych składników. Tą ciekawą formę także warto umieścić w hotelowym menu. Dzięki temu restauracja, która chce być znana ze swoich włoskich dań na pewno znajdzie się na liście każdego gościa, który przyjeżdża do hotelu lub po prostu chce zjeść coś pysznego.
5. Włoski makaron – rodzaje w postaci długich plastrów, czyli lasagne
Lasagne to nie tylko nazwa rodzaju makaronu, ale także dania, które jest bardzo popularne. Są to płaskie, długie i szerokie płaty makaronu, który przekłada się farszem, aby powstała pyszna potrawa. Ten produkt nadaje się idealnie do zapiekanek warzywnych, mięsnych oraz serowych.
W hotelowym menu możesz zaproponować dużą lasagne lub tylko kawałek. Dzięki temu gość będzie mógł skosztować Twojego dania.
To już wszystko w tym artykule, jeśli chodzi o włoski makaron. Rodzaje już znasz i zapewne domyślasz się, czemu są tak popularne. Dlatego jeśli chcesz wprowadzić kuchnię Italii do restauracji hotelowej, warto postawić właśnie na te rodzaje. Nie poprzestawaj na jednym. Daj gościom możliwości wyboru. Dzięki temu każdy będzie mógł zamówić potrawę, która mu smakuje.